posto me je nas guzda pohvalio

naso sam se ponukanim da jos malo odtrkeljam na temu rattanja
primijetio sam da ako redom rattam (od 1. do zadnjeg AB-a pa ispocetka) u istom AB-u isti postav rattova (ako sam ih cejno), ali ako se povucem usred borbe ili bez borbe pa se vratim dolazi do promjene (rattovi se presele u neki drugi AB)
napominjem da je to i Toni primjetio (on cak napusti sistem pa se vrati da dodje do promjene)
ovo se nije desilo uvijek, ali u nekoliko navrata je pa to moze biti okidac promjena postava rattova u AB-eima (ovo cu jos provjerit)
a sad da ne bi bilo samo o rattovima - u nuli sam skupio jos par vrijednih iskustava
- poznato je da u nuli dolazi cesto do PvP-a pa treba bit spreman i za to. Tako sam u jednom slucaju kad je jedan crveni upo u sistem dozivio slijedece: bio sam u rattanju u jednom beltu i taman sam zavrsavo jedan vrijedan po Bountyu BS pa mi se nije dalo odma bjezat na SS.
Rekoh sebi - idem malo riskirat ili ono pa nece bas mene.
Lijepo se alajnam na nesto, stavim prst na okidac (citaj - prst na misu "Warp to") i pratim sa razrogacenim ocima oce li ovaj uletit u moj AB. Moj BS polako skida NPC BS-a, kad evo ti ovog (neki Ezekiel). I ja odma naravski na Warp to.
I moj brodek vec poco warpat (doso pokazivac do 3/4 warpa), ali najednom warp na nulu i brzina na nulu i lik mi je vec za vratom.
Uhvatio me ko jastreb mog djureka neki dan (istina ne izmisljam - da sam doso koju min ranije spasio bi ga) shmrc.
I sad navala adrenalina maximalna, ali uspio sam odma ja njega targetat i pustit T2 medium dronse na njega, istovremeno sam poceo javljat poziciju i sto se dogadja na lokalu (citaj cvilit i molit za pomoc

).
Naravno niko nije dosao, ali je lik odustao - pokusao sam zapodjenut razgovor s njim ali nije htio
Htio sam ga pitat zasto je odusto, a ovako mogu samo nagadjat.
1. dakle kod pojave crvenih - zaboravite na "align to" - postoje valjda skilovi ili itemi koji vas u sekundi lokaju i zalede - doslovno
2. nemojte panicarit, ak je vec doslo do toga da poginete - ginite boreci se, a ne ko jedan lik (pratio sam na citadelu) koji moli za pomoc, i lik koji mu hoce pomoc pita za poziciju, brod i sl. a lik javlja par puta sistem u kojem je - lol - umjesto i AB ili gejt npr. gdje je - zadnja njegova poruka - "to late - dead"
3. ako imate dobar tank i nekog svog u sistemu u blizini nemojte odmah bjezat - oni dosta igraju na tu kartu panike - jedan je doslovno pri ulasku u sistem reko "hold your pents" - dakle treba malo i zube nekad pokazat, a ne odma panicarit
4. ako je flota crvenih u pitanju nemate sta razmisljat - SS ili odlazak u stanicu - ja sam se doslovno probio u stanicu pored 10-tak crvenih pred njom - vec su me poceli jamat i targetat, ali sam uletio u stanicu, ali nikako ne preporucam probijanje iz stanice. Isto tako par puta sam se oceso o flotu crvenih na gejtovima, ali ocito u ovim upadima tesko da ce koristit one balone pa stignete jumpat ako radite jump to 0 km do gejta - gejt vas povuce i uspijete se probit.
5. onaj tab sa lokalom - izvucite si na ekran solo od ostalih i postavite ko letvu sa strane tako da po mogucnosti vidite sve igrace u lokalu i samim tim pojavu crvenih, a citadel ostavite dolje otvoren. Ako ne vidite sve igrace na lokalu potrebno je cesce sa klizacem proc gore dolje i vidjet jel ima crvenih ili pomnije pratit citadel.
6. razliciti su brodovi kojima se ratta u nuli, ja preporucam BS - ima dobar tank i ako i salvagate ko ja ima i dobar cargo u koji stane kompletan loot i salvage od 2 BS-a, a ako uzimate samo vrijednije onda puno vise. Ne preporucam dolazak sa skupim brodom u nulu jer tamo mozete sve kupit po razumnim cijenama - znaci doci u shatlu ili sl. Ja sam doso u BC-u. Sad tamo skuplja prasinu i hrdja u hangaru, a koristim BS koji sam tamo kupio i fitao.
7. sve ovo treba prec u rutinu tako da ne dolazi do pogreski i nepotrebnog gubljenja vremena - znaci ponavljanje redoslijeda doslovno i svaki put, a ne da nekad zaboravite u panici upalit reziste ko neki lol ili ostaviti brod u nuli neklokan (toni bez brige - nem rekel da si to ti - lol). I meni se desilo par puta da sam zaboravio upalit reziste kod rattanja, a sad zamislite kad se stvari rade u panici - znaci treba rutina. Dakle targetajte vi njega odma i uzvratite fight - upalite reziste i javljajte tocnu poziciju. Ak javljate u lokalu dovoljno je npr. "AB VI-2" i po mogucnosti ko vas napada i s cim.
8. ne pozivaju nas jos u fleet tamo (sto je po meni bezveze - skupili bi iskustvo, a bili bim im topvsko meso barem - tak i tak smo tam) pa bi bilo dobro da sami probamo ponekad uhvatit pojedinacnog crvenog tamo - dobro za vjezbu, a ima vec dosta tamo nasih da se organiziramo u manji fleet (razmislite o ovom).
i na kraju - chiki - pretostavljam da nisi lagao (iz tvojih dosadasnjih postova vidljivo je da imas znanja) o onim ratovima u kojima si sudjelovao - pa ponavljam poziv RADO bi citao tvoja opazanja i iskustva u njima