[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 943: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
ELITE ALLIANCE FORUM • View topic - Trading (njub zaradio 20Milja u 6 dana)

ELITE ALLIANCE FORUM

EVE Online ELITE Alliance and friends forum
Home Page Home Page Home Page Home Page
  Register
Login 
View unanswered posts View active topics

Delete all board cookies

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Home Page Home Page  [ 5 posts ] 
  Print view
Previous topic | Next topic 
Author Message
 Post subject: Trading (njub zaradio 20Milja u 6 dana)
PostPosted: Wed Sep 10, 2008 10:40 am 
Plahuter

Trgovanje (trading) (kako je njub zaradio 20 milijuna u 6 dana)

Trade je jedno od najprofitabilnijih ali i najopasnijih zanimanja kojima se mozete pozabaviti u EVEu. Mogu se zaraditi milijuni ISKa i isto toliko izgubiti u trenu.
Evo ovo je "ukratko". Market je ogroman, dinamican i sjajno napravljen, pravi biser ove igre. Postoji jako puno nacina da se novci okrenu, no ovdje je opisano kako brzo zaraditi u prvim mjesecima igra kad vam lova i najvise treba. Stariji igraci neka procitaju prave trade tutoriale jer ce brze polovit detalje.
Predlazem da procitate originalni tutorial na engleskom, no ako vam je predug ili neznate engl. evo sazetka.
http://www.allabouteveonline.net/playerguides.htm
http://www.allabouteveonline.net/Player ... 0Goods.pdf

Osnove su : kupi jeftino prodaj skupo.
Vrijeme je novac: ako vam treba 9 jumpova da zaradite 1mil iska, ili imate 1 jump rutu od 0.2mil iska uzmite kracu! Vrijeme je novac, a moglo bi se desiti da netko drugi stigne prije vas i popuni narudzbu i odjednom se nadjete sami u svemiru sa 18 tisuca krava u brodu.
Poanta: kraca ruta je bolja!

Teret - CARGO:
Bitna stvar je volumen neceg sto prevozite. Livestock zauzima 1m3 a Spirits 0.2m3. Ako zaradim 10 iska po komadu koji cu onda voziti? Pa Spirits naravno, jer ga stane 5 puta vise u brod. Uvijek si izracunajte koliko vam je zarada PO KUBIKU, lakse ce biti usporediti razne tovare.... mislim terete :)

Kolicina:
Pronaci cete jako jeftino neke stvari ali uvijek obratite paznju na KOLICINU koja se prodaje. Ako krenete skupljat Livestock uokolo sve po 10 i 20 komada potrosit cete puno vremena, umjesto da ste dosli na farmu i kupili 10000 odjednom za malo vise novaca. Trgujte na veliko, vozite na veliko.

Brod:
Najbolje freighter no posto su jeftiniji po 900 milja :) prvi bolji brod vam je Industrial. Pregledajte koje imate za svoju rasu i uzmite onaj sa VECIM cargo holdom. Odmah mu stavite cargo expandere, makar najjeftinije jer ce se jako brzo isplatiti. Industriski brodov su spori kao kornjace pa zaboravite na autopilot jer necete stici nista prodati u ovom zivotu.
Ako ste zaista na pocetku mozete voziti i sa fregatom. Nisam to osobno probao no savjetujem vam da ako imate malecki (i brzi) brod ona vam se ipak isplati okolo skupljati malene narudzbe po 10 kravica, no cim zaradite za Industrial ship okanite se toga.

Naciljajte autopilota set destination to : . Nakon toga ce vam stargate u koji morate ici biti zuti na overviev. Kliknete na njega : warp within 0 m. Kad stignete odmah ste na vratima i mozete odmah oznaciti vrata i stisnuti JUMP. Na ovaj ste nacin puno brzi jer autopilot warpa na 10 kilometara od vrata i onda se vuce pol sata do vrata (neznam zasto).

CASH.
Nema zarade bez kapitala. Ako ste bez para skroz onda za pocetak kuckajte misije, kopajte minerale ili zicajte ekipu u korporaciji. Treba vam barem par milijuna za pocetak da mozete kupovati robu za prijevoz.

Market window:
Kako ga postaviti: Prodavace (sellers gornji prozor) sortirajte prema cijeni jeftinije prema skupljim a buyers, donji prozor obrnuto. Zatim krenete od prodavaca citati po stupcu KOLICINE dok ne dodjete od onog koji prodaje NAJVISE po najmanjoj cijeni. Isto tako prema kolicini pronadjite kupca. Izracunajte razliku u cijeni i zatim pregledajte koliko taj teret zauzima m3 (kubika). Pregledajte cijenu prema kubiku dali vam se isplati.
Mozda jos vaznije je UDALJENOST prodavac-kupac. Ja imam retardirani nacin za to otkriti ako ima ko bolji nek se javi. Dakle stavimo Set destination na prodavaca ispadne npr. 3 jumpa (na market prozoru desni klik na stanicu gdje se prodaje).
Zatim na kupca stavim add waipoint, autopilot onda pokaze 6 jumpova. Znaci do prodavaca nam treba 3 jumpa i od njega do kupca jos 3.
IZBJEGAVAJTE LOW SEC, otvorit ce vas ko frisku sljivu i popapati sav teret. To znaci 0.5 moze ali 0.4 NE! Dakle kad stavite set destination i add waipoint pogledajte na male zelene, zute i crvene tockice koje predstavljaju jumpove. Nesmije biti crvenih nigdje na vasem putu.

Ako netko kupuje 15 cigli a vas brod vozi samo 5 komada. Ako mu prodate tih 5 on ce ih odkupiti ali ce odmah i SNIZITI cijenu po kojoj kupuje preostale cigle. Jbg vec je dobio trecinu! Znaci idite na tri puta, nakrcajte si hangar u toj stanci sa 15 cigli i prodajte mu ODJEDNOM sve po toj niskoj cijeni. Opasnost od ovoga je da moze netko drugi naletiti i prodat mu ciglu dok vi vozite na tri puta.

Skills: (nisu nuzne ali pomazu)

Trade - povecava broj aktivnih ordera
Marketing - povecava RANGE, tj domet vaseg djelovanja na trzistu. Mozete prodavati i kupovati u udaljenim stanicama.
Broker relations - Smanjuje porez na trgovinu koji svaki puta placate, pogledajte si Wallet
Accounting - smanjuje porez

Ovo je koristan link koji vam sam nalazi rute. Nazalost te su rute uvijek iscrpljene jer podaci kasne no korisno je vidjeti STA se prodaje u okolici. Znaci ako ide silikon pregledajte u igri kako stoji silikon u vasem kvartu na nacin gore opisan.
http://eve-central.com/tradetool/

Pfffff:side: dosta....odo igrat.

Profile  

Post subject: Re:Trading (njub zaradio 20Milja u 6 dana)
PostPosted: Wed Sep 10, 2008 10:43 am 
Plahuter

PS: Industrial skill od vase rase vam obicno daje neki bonus na cargo hold, tako da se isplati istrenirat barem prva dva levela. Ej fata je fata al 10% nije malo :)

Profile  

PostPosted: Wed Sep 10, 2008 11:58 am 
Frajer

:-) svaka èast.. lijep guide za ljude koji vole malko trade-ati npc stvarima. U mladim danima i ja sam ga koristio da bi brže stigao do love (barem dok nisam došao do L2 i L3 agenata veæe kvalitete. Naime trade goods je super ali do odreðenih kolièina (obièno do nekih 15.000m3) nakon toga je teško naæi na dovoljnu ponudu i potražnju odreðene stvarce. Tu može pomoæi i trgovanje mineralima (zydrine, megacyte), ali obièno su manje zarade i veæe udaljenosti koje moraš prevaliti.

Par ideja koje sam koristio u tom procesu:
Prvo, marketing ti ne treba kao skill u ovome, kupovati možeš uvijek u udaljenim stanicama. Prodavati možeš samo na istoj stanici gdje ti je roba. Razlika je da li želiš stavljati market ordere koji traju odreðeni vremenski period.. ali to izlazi iz ovog guide-a. Broker relations i accounting digniti obavezno, takoðer i social i connections zbog standa.

Najvažnija stvar je odabrati pravu lokaciju za svoju "bazu" iz koje kreæeš u pohod na trgovinu. Obavezno treba izabrati lokaciju koja granièi barem sa jednom drugom regijom. Razlog: veæe su razlike u cijenama i samim time i moguæa zarada.
Osobno sam najviše trgovao sa antibioticima, silikate glass i još nekim stvarcama koje ne zauzimaju puno prostora pa je i zarada veæa (Oto, to si dobro gore opisao). Ispitaš market na svim graniènim regijama i sebi iscrtaš koliko možeš zaraditi (još je bolje ako isplaniraš put da nikad nemaš prazan brod, pa makar i po cijenu marginalne zarade).

Ja sam zaraðivao oko 3milje svakih 2 sata, tako da 20milja nije jako nedostižno u nekom normalnom igraæem periodu.
Low sec daje moguænost da se puno više zaradi, ali uz rizik da spušiš i brod i teret (osobno sam tako spušio jedan). Treba ocjeniti koliko se isplati, a pritom treba jaako paziti na "local" chat kanal i konzultirati eve-mapu (ship lost in last hour).

Ovo sa autopilotom je jako dobro, s time da kreiraš sebi shortcut tipku za ukluèivanje autopilota. Stisneš jump to 0m od gate-a i aktiviraš autopilota. Nakon što kreneš u jump, iskljuèiš autopilot i ponoviš proces na drugoj strani.

Jedan bug koji sam primjetio: kada neko (npc) kupuje x komada neèega po nekoj višoj cijeni, a ti ispuniš cijeli order, ponekad se pojavi na istoj stanici order po još malo višoj cijeni. tako da je to dobro za exploitirati.

Evo, to je mojih "2 centa" iska.
Z.

"Saying that Java is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders."
--Anonymous

Profile  

PostPosted: Wed Sep 10, 2008 2:25 pm 
Frajer

Mala korekcija.. vezano uz trade mineralima. Krivo sam se izrazio, nije mala zarada veæ je mala margina. Zarada može biti daleeeko veæa od trgovine Npc stvarcama zbog kolièina koje se nude/traže na marketu.
A ako baš hoæeš basnoslovnu zaradu, onda trgovina u low i 0-sec je nenadmašna.

"Saying that Java is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders."
--Anonymous

Profile  

PostPosted: Wed Sep 10, 2008 2:35 pm 
Plahuter

"Jedan bug koji sam primjetio: kada neko (npc) kupuje x komada neèega po nekoj višoj cijeni, a ti ispuniš cijeli order, ponekad se pojavi na istoj stanici order po još malo višoj cijeni. tako da je to dobro za exploitirati."

Ponekad se desi da se pojavi ista narudjba po NIZOJ cijeni, desilo se meni par puta. Obicno kupis, undockas i pogledaj market opet istu stanicu.
VAZNO: postoje u nasem sistemu nekoliko 0 jumps ruta, znaci isti sistem 2 stanice, ja ih vecinu muzem :) Uglavnom koliko god da je zarada mala, put je tako kratak da se uvijek isplati.

E da i minerali... to je za vece igrace sa vecim brodovima i puno vise novaca.

Profile  

Search for:
Home Page Home Page  [ 5 posts ] 

All times are UTC + 1 hour [ DST ]