|
| Author |
Message |
Kaldo
|
Post subject: Player vs. Player FAQ Posted: Tue Feb 24, 2009 3:01 pm |
|
 |
| Plahuter |
|
|
Uvod:Potaknut komentarima nekih suigrača, odlučio sam preuzeti inicijativu i malo pokrenuti temu o jednom od najvećih dijelova Eve Online igre : PvPu, ili duže receno : Player versus Player igri. Mnogi novi igrači današnjice zele što prije otići u low sec i ubijati pirate. To je ok želja, ali potpuno nerealistična, barem u početku igre. Igrač koji je igrao godinama u high secu može biti beskoristan u pvpu ako nije dobro informiran, jer nije isto boriti se protiv naivnih NPCova ili protiv drugih igrača. Važan je skill, i to ne mislim toliko na skillove u igri koliko na iskustvo samog igrača; kako će se snalaziti u borbi, u low / null secu, koliko dobro poznaje module u igri, fitove i brodove... Koliko uopće valja njegov fit, koji brod koristi. Iskusan pvper će skoro uvijek imati neku prednost nad igračem koji je tek započeo sa pvpom. Zbog toga se novi igrač mora što bolje informirati prije nego što uđe u borbu, jer znanje je moć. Ima puno sitnih stvari koje bilo koji igrač mora znati prije nego ode u low sec, a pogotovo ako ima namjeru napadati druge igrače. Posto nema smisla stalno ponavljati iste stvari, kojih nema baš malo, a postoje igrači koji su posvetili tome svoje vrijeme i imaju više iskustva od mene, predlažem sljedeće: U ovom topicu ja ću postati linkove na vodiče o pvpu koje nađem... u njima su sadržane sve korisne informacije koje bilo koji pvper, ili wannabe pvper mora znati. Većina ih je na engleskom jeziku, ali ne znam što da tu kažem - ne može se svemir prilagodit hrvatima, nego se mi moramo prilagodit svemiru. Ako netko želi prevađati, slobodno, ali toga materijala ima zaista puno, i ne znam tko će imati volje prevađati desetke stranica teksta... Uostalom, ja smatram da bi to svatko mogao razumjeti, nema teških pojmova ni kompliciranih rečenica, sve je veoma jednostavno pisano. Ako bude pitanja ili nejasnoća, za to služi ovaj topic.. svatko može pitati pitanje, dok god nije beskorisno. Na pitanje npr. što je to safe spot, a u vodiču ima 4 stranice teksta o tome, nije potrebno svaki dan voditi diskusiju... Nije jako komplicirana stvar a svatko se može potruditi da sam malo istraži. Ne mislim nikome servirati ništa na srebrnom pladnju (više od ovoga vodiča), jer pvp je privilegija - kao što ne može svatko proizvoditi capital brodove, tako ne može ni svatko ubijati druge igrače i prolaziti nekažnjeno. Ako netko nema volje ili strpljenja učiti o pvpu nego je frustriran i pobjesni nakon što izgubi prvu frigatu, nitko mu ne brani da ostane u high secu i radi misije do kraja svog virtualnog života. Ja ću svako toliko updateati svoje prve postove i nadam se da će nakon nekog vremena nastati koristan FAQ ( frequently asked questions) topic za sve nove igrače koje bude zanimao pvp. Također, ako netko nađe još sličnih korisnih vodiča o pvpu, neka javi pa ću dodati na listu guideova. Nadam se da će ovo svima biti korisno i da će se aktivirati i ostatak foruma... Ako bude postana neka kriva informacija, molim da mi se sve javi da mogu ispraviti - spreman sam prihvatit bilo kakve argumentirane kritike i savjete i napraviti izmjene. Želim također napomenuti da nisam otvorio ovaj topic sa namjerom da nekome solim pamet, pogotovo ne starijim igračima od sebe - znam da imaju više iskustva od mene i na to i računam, jer očekujem njihovu suradnju i pomoć u ostvarivanju ove ideje. Sad kad sam završio svoje memoare, mogao bi napokon počet i sa temom topica. 
Last edited by Kaldo on Tue Feb 24, 2009 3:32 pm, edited 3 times in total.
|
|
| Top |
|
 |
Kaldo
|
Post subject: Re: Player vs. Player FAQ Posted: Tue Feb 24, 2009 3:01 pm |
|
 |
| Plahuter |
|
|
|
| Top |
|
 |
Kaldo
|
Post subject: Re: Player vs. Player FAQ Posted: Tue Feb 24, 2009 3:02 pm |
|
 |
| Plahuter |
|
|
|
| Top |
|
 |
Kaldo
|
Post subject: Re: Player vs. Player FAQ Posted: Tue Feb 24, 2009 3:02 pm |
|
 |
| Plahuter |
|
|
|
| Top |
|
 |
Zuraludne
|
Post subject: Re: Player vs. Player FAQ Posted: Tue Feb 24, 2009 4:09 pm |
|
 |
| Frajer |
|
|
|
Počeo sam pisati u jednom drugom threadu vezano za overview optimizaciju, ali ovdje bi to bolje odgovaralo..
Najvažnije stvari koje svaki overview mora prikazivati: Klasa broda, vrsta broda, brzina, transversal velocity Klasa je ona mala sličica koja se mijenja u ovisnosti da li je brod frigate, cruiser itd. Vrsta broda je ime klase broda (npr. punisher, retribution, falcon, blackbird, Zaelot ...itd) Brzina pokazuje, naravno koliko se netko brzo kreće, što je jako bitno ako bježite ili nekog naganjate Transversal prikazuje relativnu brzinu okomito na smjer kretanja vašeg broda i ima direktne povezanosti sa vjerojatnošću pogađanja. Što je veća transversal velocity nekog cilja, to je manja šansa da ga pogodite. Rakete nisu imune na ovaj efekt. Kod turret-a vezani atribut je "tracking", a kod raketa je to "explosion velocity" + vrijeme leta i brzina rakete.
Također je bitno podesiti da zablinka svaki pleyer koji će nastupiti agresivno prema vama, odn ako je njegov korp u ratu sa tvojim korpom.
Naravno, svatko može ostaviti još poneki stupac prema svojim željama i veličini monitora. Kaldo je gore dao nekoliko dobrih linkova za optimizaciju overview prozora. Dobra stvar je što je u nekom od nedavnih patcheva ostavljena mogućnost da se definira nekoliko overview profila koji se mogu pozvati prema želji. Tako i ja imam definiran fighting i mining profil već prema potrebi.
"Saying that Java is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders." --Anonymous
|
|
| Top |
|
 |
Chiki Never
|
Post subject: Re: Player vs. Player FAQ Posted: Wed Apr 15, 2009 9:08 am |
|
| Grintavac |
|
|
Ne da mi se citati sta pise po onim guideovima pa cu malo po mom iskustvu... bome bogatom  ) Postoje dvije vrste PvP-a... onaj u low secu i onaj u 0.0... Ja cu dati par smjernica sto se tice ovog u 0.0, ovaj drugi me ne zanima toliko... Prva i osnovna stvar, uvijek upoznaj neprijatelja... ako idete u roaming kroz odredjeno podrucje, prije ili kasnije cete zakljuciti sto vam neprijatelj moze suprostaviti... ponasajte se u skladu s tim... Kad ovo kazem ilustrirat cu nekakvim najjacim primjerom... ako idete u sistem gdje neprijatelj ima titana, bit cete vrlo oprezni u tom sistemu i pazit ce te oce li se titan pilot pojaviti u localu... ili cete izgubiti najcesce cijeli gang jednim potezom koji se zove Doomsday... U fightu uvijek budite alajnani... tako da brzo mozete izworpati vani ako zatreba (ako ste primary i pocnete dobijati veliku stetu, insta warp ako ste vec alignani prema necemu moze znaciti zivot... puno ih je palo dok su cekali da brod izwarpa vani, ovako instawarpate...) Naravno ovo se ne odnosi na superbrze brodove koji tacklaju, oni su toliko brzi da ce lako izwarpati... Druga stvar o kojoj treba voditi racuna je izvidjanje... budale koje campaju gate a nemaju izvidjaca bar u sistemu ciji gate campaju su one koje zive kratko... 0.0 je opasan prostor u kojem cesto prolaze ultraveliki gangovi na nekom svom poslu, ali ce stati par minuta i srediti vas ako im se ukaze prilika... tj. ako vi ne dobijete upozorenje na vrijeme i sklonite se... izvidjaci u svim susjednim sistemima je vec OK... a izvidjac u station sistemu neprijatelja je vec dobra stvar... na taj nacin imate pravodobnu informaciju o sastavu i broju flote koja ide na vas... I jos jedna napomena... nakon sto skocite u sistem brod vam ostane nevidljiv (cloackan) 30 sekundi i za to vrijeme ne mozete skociti nazad... bitno je ovih 30 sekundi za koje vrijeme ne mozete skociti nazad... u slucaju da skocite u red camp, ne ponasajte se ko bezglava budala i odmah reagirati... u slucaju da imate iole brz brod najbolje rijesenje je nazad na gate i vratiti se... zato je recept cekati dok ne prodje dvadesetak sekundi i onda krenuti na gate... vidio sam puno budala koje su odmah se otkrile, krenule na gate, tamo dosle za 5-10 sekundi i poginule u onih 20 koliko je trebalo cekati da mogu skociti nazad u sistem iz kojeg su dosli...
|
|
| Top |
|
 |
gjtoni
|
Post subject: Re: Player vs. Player FAQ Posted: Wed Apr 15, 2009 2:36 pm |
|
| Hantravac |
|
|
Uh Kaldo tema je nepresusna i ovisi od situacije do situacije. Pvp nije borba u ringu di imas rukavice , pravila i suca koji sudi to je individualna ili grupna reakcija na postojecu situaciju tako da skoro nikada nije ista.Svi smo imali neke okrsaje di smo gubili ili pobjedivali, mene osobno uvijek su me se vise dojmili porazi jer bi preko njih saznao puno vise toga nego samom pobjedom. Chiki dobro govori kad pise da se lako izvuci iz campa ali to da se mozes vratiti nazad na gate moze samo ako je neki slabi ili noob camp. Puno puta sam jumpao i odma na vratima su me docekali dronovi i kontenjeri tako da bi odma bio declokan i sanse su bile ravne nuli ako nisam znao di cu warpati da bi se izvukao jer veliki campovi najvise nade ulazu u lag koji postaje katastrofalan ako je preko 30 brodova na gateu (tebi se jos nije ni ucitao space a oni sa 30-50 km vec pucaju po tebi jer njima nije lag posto su tu vec duze vrijeme). Solo borba je nesto sasvim drukcije:ako napadas veci brod nego koji vozis uvijek si u prednosti zbog lockanja, recimo izmedu assaulta i bs-a je skoro 20 sec razlike, znaci imat ces 20 sekundi vise nego enemy za dmg sto kod malog broda puno daje skoro ti je dosta da nekom slabijem pleyeru skines shild ako ne tanka shild, odnosi u razlici vremena lockanja se smanjuju ako se smanjuje razlika u velicini broda u ovakvoj borbi nemoras ni koristiti scramblere jer treba samo stisnuti orbit na target na 500 m i ako se aligna nekud tolko ces se puta zabiti u njega da nece moci warpati ni uz najbolje skilove  Svatko ima svog favorita sto se brodova tice meni osobno nije ni jedan. Bs sa impruved certifikatima je nesto sto mislim da bi puno moglo dati ako odlucis biti usamljeni jahac stim da moras imati t2 oruzje sa t2 punjenjem jer ti onda ni frigate nisu problem za pogoditi do 1000 metara. Mogao bi do sutra pisati svoje impresije ali necu hehe, na dodixiu postoji ekipa i imaju ingame chat "FIGHT CLUB" di se mozes spojiti i svaki dan tuci sa nekim u securu pa ako ti je do iskustva najbolje da to isprobas...
|
|
| Top |
|
 |
ollio
|
Post subject: Re: Player vs. Player FAQ Posted: Mon Apr 20, 2009 8:34 am |
|
| smutljo |
|
|
tako je toni ako netko zna gubiti brodove sa stilom onda si to ti, a ni ja nisam daleko  pvp je nesto sto se jednostavno ne moze nauciti iz teksta nego bas moras popusiti par brodova i nauciti na pogreskama,boli ali svaka skola se placa tako i u eve-u
|
|
| Top |
|
 |
nbelite
|
Post subject: Re: Player vs. Player FAQ Posted: Tue Apr 21, 2009 7:59 am |
|
 |
| Gazda jezda |
Joined: Mon Nov 26, 2007 8:22 pm Posts: 986 Location: Zagreb |
|
|
PVP.... Ne znam da li se itko od vas znao potuci sa deckima iz drugog kvarta ili na tekmi..ili sta ja znam... Nikad nije isti scenario, ma koliko god vi predvidjeli i dozivjeli hrpu takvih situacija. Bitna stvar je ostati smiren i reagirati na vrijeme i na najbolji moguci nacin. Najbitnija stvar je ne pobjeci. Kad to napravis, ostavljas prijatelje na cjedilu, demoralaziras ih , a suprotnoj strani dajes visak vaznosti. Lijepa stvar u EVE je sto ti prilikom gubitka, stvarno , jedino ponos dobije po picki, dok u tucnjavi ti dobijes. Kad se prebrodi taj "strah", navala adrenalina, onda dolaze druge stvari na vidjelo i postaju bitne za razmatranje. Fittinzi broda i koji brodovi u kojim uvjetima, koja rola..... Tu opet su bitne stvari koje postavlja fleet leader ili fleet kao ekipa i u njih necu ni ulaziti, samo ih napominjem kao bitne. Unutar fleet je bitno da odradis svoju rolu i da si tu na pomo ostatku ekipe...ali do kraja... ne samo da pustis da te spucaju, vec da si tu sve dok fleet leader ne objavi povlacenje ili pobjedu. Nema izmedju. Naravno, ima svakakvih situacija, no bazicno je to to. Solo PvP je rijetkost, ali jos uvijek postoji. Obicno se svodi na tankanje dok se ne skupi jaca ekipa. Mamac tanka, a ti si zilis ruka da ga skines, onda odnekud dodje ekipa i smelje te na sitno za kolace. Bilo kako bilo, PvP u grupi je stvar i rjentacija same grupe, tajne se ne izdaju, a ako je solo..ista prica...zato mozemo mi tu trla baba lana mudrovat, dok ono bitno ne govorimo...ako znamo 
NBElite - the one and only .......... necu imati s kime ostati mlad,ako svi ostarite VIVA LA PIVA ................. IN VINO VERITAS ylno dna eno eht - etilEBN .......... ali i nije sve tako sivo, kad imas s nekim otic na PIVO
|
|
| Top |
|
 |
|
|